Посттравматично стресово разстройство

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е психически проблем, който може да се ​​развие след преживяване на застрашаващо живота събитие или ако човек е бил свидетел на такова събитие, например побой, природно бедствие, автомобилна катастрофа, внезапна загуба на любим човек или друг вид травматично събитие.

Обичайно след подобно събитие може да има тревожни спомени, човек да чувства, че е „на ръба“ или да има проблеми със съня. Първоначално може да възникнат трудности при извършването на обичайните ежедневни дейности, като ходене на работа или училище, или прекарване на време със значимите хора. Но повечето хора започват да се чувстват по-добре след няколко седмици или месеци.

Ако състоянието продължи повече от няколко месеца и конкретни мисли и чувства, свързани с животозастрашаващото събитие, все още разстройват  живота на човека, като пречат на личния живот и работата му, може да се предполага, че случаят е ПТСР.

Какво може да предизвика ПТСР?

Всяко събитие, което се преживява като застрашаващо живота, може да причини ПТСР. Такъв тип събития обикновено се наричат „травматични“. Всеки може да влезе в състояние на ПТСР след преживяване на подобно събитие и това не е проява на слабост. По време на такива събития може да нямате никакъв контрол върху това, което се случва и може да се почувствате много уплашени. Всеки, който е преживял нещо подобно, може да развие ПТСР.

Лична история на преживяно предишно травматично събитие, както и възрастта, могат да повлияят върху това дали човек ще развие ПТСР или не. Това, което се случва след травматичното събитие, също е важно. Стресът може да направи ПТСР по-вероятно, докато социалната подкрепа може да намали вероятността за проявата му.

Какви са симптомите на ПТСР?

Симптомите на ПТСР обикновено започват скоро след травматичното събитие, но те може да не се появят до месеци или години по-късно. Симптомите могат да се появяват и отминават в продължение на много години. Ако те продължават по-дълго от четири седмици, причиняват сериозни страдания или пречат на работата или домашния ви живот, може да става въпрос за ПТСР.

Има 4 вида симптоми на ПТСР, но те може и да варират при различните хора, тъй като всеки човек преживява симптомите по свой начин:

  • Повторно преживяване на събитието – нежеланите мисли за травмата могат да се появят по всяко време. Те могат да се почувстват като много реални и страшни, сякаш събитието се случва отново. Това се нарича ретроспекция (flashback). Може да има и нощни кошмари. Спомени за травмата могат да възникнат поради провокиращо събитие – нещо, което напомня за травматичното събитие.
  • Избягване на неща, които напомнят за събитието – избягване на определени хора или ситуации. Може дори да избягвате да говорите за събитието или да мислите за него. За да избегне нахлуването на травматични спомени, човек може да се опита да бъде непрекъснато ангажиран с нещо.
  • Възникване на повече отрицателни чувства и мисли, отколкото преди травмата – начинът, по който мислите за себе си и другите може да се промени поради преживяната травма. Възможно е да възникне чувство на вина или срам заради самото травматично събитие, или съжаление, че не сте направили достатъчно, за да предотвратите събитието. Може да загубите интерес към любими занимания и да възникне усещането, че светът е опасен и никой не заслужава доверие. В това състояние е трудно да се изпитва щастие или други положителни емоции.
  • Усещане, че си „на ръба“ – Това е състояние на нервна свръхвъзбудимост и то прави трудно отпускането. Може да имате проблеми със съня и съсредоточаването поради непрекъснати мисли, че трябва винаги да сте нащрек за опасност. Може лесно да възникват чувства на гняв и раздразнение и ако някой ви изненада, може да се стряскате лесно. Възможно е да възникнат нездравословни навици, като например пушене, злоупотребата с наркотици и алкохол или агресивно поведение.

Какви други проблеми може да предизвика ПТСР?

  • Чувство на безпомощност, срам или отчаяние
  • Депресия или тревожност
  • Проблеми с алкохола или дрогата
  • Физически симптоми или хронична болка
  • Проблеми с работата
  • Проблеми във взаимоотношенията

В много случаи терапията на ПТСР помага за преодоляването и на тези допълнителни проблеми.

Методи за преудоляване

Когнитивно-поведенческата терапия
Ериксонова хипноза
Когнитивно-поведенческата терапия

Тази терапия се смята за най-ефективния метод в случаи на ПТСР (според Националния център за терапия на ПТСР в САЩ). Научи всичко за терапията от тук

Ериксонова хипноза

Ериксоновата хипноза се използва успешно като съпътстващ метод. Научете повече за хипнотерапията от тук

Scroll to Top