Гняв

Гневът е нормална човешка емоция. Всеки от време на време се чувства раздразнен, неудовлетворен, изнервен и дори много гневен. Гневът може да бъде изразяван чрез викове, крясъци или ругатни, но в екстремни случаи може да ескалира до физическа агресия към обекти или хора (себе си или други). Понякога гневът може да изглежда недоловим – да се изразява като мрачно настроение, мълчалив гняв или оттегляне.

По контролиран начин, понякога гневът може да бъде полезен, мотивирайки ни да правим положителни промени или да предприемем конструктивни действия да направим нещо, което чувстваме като важно. Но когато гневът е много интензивен или се проявява много често, той може да бъде вреден по много начини.

Какво причинява гняв?

Гневът често е свързан с някакъв вид чувство на неудовлетвореност – или нещата не са се оказали такива, каквито сте ги планирали, не сте получили това, което искате, или други хора не правят това, както бихте искали. Често лошата комуникация и недоразуменията могат да предизвикат гневни ситуации.

Гневът обикновено върви ръка за ръка с други чувства – тъга, срам, болка, вина или страх. Когато в живота си много пъти хората са намирали за трудно да изразят тези чувства,  накрая излиза само гневът.

Може гневът да се задейства от конкретна ситуация, като например да попаднете в задръстване, или някой да се отнесе грубо с вас, или да си ударите палеца с чук, опитвайки се да окачите картина. Друг път няма очевиден механизъм на задействане – просто някои хора са по-податливи на гняв от други. Понякога мъжете и жените се справят с гнева по различен начин, но това не винаги е така. Често, поради наложените в обществото представи за това кое е „присъщото“ поведение на жените или мъжете, жените са склонни по-често да потискат гнева си и да го изразяват като тъга, докато мъжете са склонни да потискат тъгата и да я изразяват като гняв.

Проблеми, свързани с проявата на гнева

Неконтролируемият гняв може да причини проблеми в много области на живота ви. Това може да доведе до конфликти със семейството, приятелите или колегите и в екстремни ситуации може да доведе до проблеми със закона.

Но някои от другите проблеми, свързани с гнева, може да бъдат по-трудно забележими. Често хората, които имат проблем с гнева си, се чувстват виновни или разочаровани от поведението си или страдат от ниско самочувствие, безпокойство или депресия.

Съществуват и физически странични ефекти на екстремния или често проявяван гняв, като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Някои проучвания показват, че гневните хора са склонни да пият повече алкохол, което води до допълнителни здравни проблеми.

„Имам ли проблеми с гнева?“

Ако не сте сигурни дали гневът е проблем за вас, помислете над следните въпроси:

 • Случва ли ви се често да се чувствате много ядосани, раздразнени или готови да „избухнете“?
 • Смятате ли, че се ядосвате по-лесно или по-често от другите около вас?
 • Използвате ли алкохол или други стимуланти, за да се справяте с гневните си настроения?
 • Ставате ли понякога толкова ядосани, че да чупите вещи, да повреждате собственост или да проявявате жестокост?
 • Чувствате ли понякога, че гневът ви е бил непропорционален на ситуацията, в която сте го проявили?
 • Дали гневът ви води до проблеми с взаимоотношенията, като например със семейството, приятелите или в работата ви?
 • Забелязвали ли сте, че близките ви понякога се чувстват застрашени или уплашени от вас?
 • Споменавали ли са други (семейство, приятели, колеги, здравни специалисти), че може би имате проблеми с гнева?
 • Смятате ли, че ви отнема много време, за да се „охладите“ след като сте били ядосани или раздразнени?
 • Попадали ли сте се в ситуации на проблеми със закона в резултат на проява на гняв, например след сбиване?
 • Усещате ли, че се безпокоите много за гнева си, може би чувствате тревожност или депресия понякога?
 • Имате ли склонност да разтоварвате напрежението си върху любимите си хора или върху такива, които са по-слаби от вас, вместо да се занимаете със ситуацията, която реално предизвиква гнева ви?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, може би имате проблеми с гнева. Може би справянето с гнева ви може да ви позволи да живеете много по-положителен и възнаграждаващ живот.

„Как мога да управлявам гнева си?“

Може да сте чували за „управление на гнева“ и да сте се чудили какво включва. Управлението на гнева може да се осъществява в терапевтични групи или чрез индивидуална терапия, а има и много ресурси за самопомощ.

Управлението на гнева не е просто „да броите до десет“, преди да отговорите (въпреки че това често е добра идея). Става въпрос да ви се помогне да разберете по-добре защоставате гневни, какво предизвиква гняв у вас, кои са ранните знаци, които предупреждават за него и какви стратегии за по-конструктивно управление на тези чувства можете да усвоите.

Scroll to Top