Често задавани въпроси

FAQs

Тук може да откриете важна информация, както и отговори на най-често задаваните въпроси:

Q: Колко време продължава терапията?

A: Всяка терапия е индивидуална и продължава различно дълго. Няма конкретна времева рамка, предвидена да даде старт и да постави край на една успешна терапия. При краткосрочната терапия, чиято цел е разрешаването на конкретен проблем, продължителността може да бъде 5-15 сесии. При по-задълбочена работа терапията може да продължи 1-2 години.

Q: След колко време ще усетя първите резултати?

A: Някои клиенти споделят, че са се почувствали облекчени още след първата среща. Други искат просто да бъдат чути и разбрани или да се справят с чувството си на вина. Има и такива, които се нуждаят от повече време, за да изследват себе си и да намерят решение. “Първите резултати” са значим и повратен момент в хода на терапията на всеки пациент. 

Q: Прилагат ли се медикаменти по време на терапията?

A: Не. Това е работа на психиатрите. Ако клиентът има нужда от психиатрична помощ, мога да му съдействам като му препоръчам колега психиатър, който може да направи оценка на състоятнието и при необходимост да назначи медикаментозно лечение. 

Q: Защо работата с психотерапевт е важна и полезна?

A: Има истини и решения, до които никак не можем да стигнем с приятелски разговор или просто с повече подкрепа и любов. Тогава можем да опитаме да открием откъде идват тревогите ни или защо едно и също нещо се случва “все на нас” с помощта на на най-важния “инструмент” – себе си. Терапията оставя пространство за мълчание, в което се раждат неизказаните неща. Тя може да провокира нови реакции на стари ситуации, които познатата ни среда не би извикала или дори позволила. Терапията може да ни помогне да видим неназованите си нужди и да се научим да се грижим по-добре за тях, след като вече сме ги опознали и изследвали и разберем, че няма нищо страшно в това да бъдем себе си. Тук и сега.
 Работата с психотерапевт ни помага:
  • да разпознаем неназованите си чувства и потребности и да се грижим за себе си конструктивно
  • да избираме и изпробваме нови, по-подходящи отговори на проблемни ситуации
  • да се справим с тревогата, умората, гнева и усещането за малоценност

Q: Ако се чувствам добре трябва ли да продължавам да ходя на терапия?

A: В някои случаи хората не посещават терапия, за да решат неотложен проблем, а за да изследват личността си, да решат стари травми, да се освободят от товара на миналото и да реконструират поведението си в ситуации, които не се случват непременно сега, но са се случвали преди и ще се случват отново. Изборът дали да продължите терапията си, ако се чувствате добре, е Ваш. Проверяващият въпрос е: Имам ли усещането, че мога да продължа сам, след това, което свърших и научих тук? Или ме е страх да се занимавам повече със себе си и предпочитам да се откажа. И в двата случая решението е Ваше.

Q: На каква възраст може да се започне терапия?

A: На каквато възраст дойде чувството, че нещо ни измъчва, но не можем да го решим само с воля или да го “израстнем”. Има специалисти, които провеждат терапевтични сесии с деца на 1 годинка и постигат прогрес – дететнцето спира да будува, започвва да е по-приказливо или престава да си смуче палеца. Неговите специфични нужди са били видени и взети предвид – дори на тази ранна възраст терапията може да е ползотворна и да даде видими резултати. Всяка възраст и всеки отделен човек имат своята лична болка и чудене, своите методи на справяне или несправяне. Всеки човек, при късмета да срещне подходящия за себе си терапевт, би могъл да разреши нещо за себе си в терапевтична сесия.

Q: Мога ли да прекратя терапията, когато аз реша?

A: Да, можете. Терапията има за цел да подпомогне клиента в постигането на определена от него и съгласувана с терапевта цел (т.нар. “заявка”). Прекратяването на терапията се обсъжда и договаря между терапевта и клиента.

Scroll to Top