Фобии

Фобията е ирационален страх, подобен на тревожно разстройство, в което човек има непреодолим страх от ситуация, живо същество, място или нещо друго. Хората с фобия се стремят по всякакъв начин да избегнат възприеманата опасност, която изглежда много по-голяма в съзнанието им, отколкото е в действителност.

Ако се сблъска с източника на фобията си, човекът страда от огромен стрес, който може да попречи на нормалното му функциониране. Това понякога може да го доведе до пълна паника. За някои хора дори мисленето за тяхната фобия довежда до изключително голяма тревожност.

Фобията започва, когато човек реши да организира живота си, като избягва предмета на своя страх. Фобията е много по-сериозна от обикновения страх. Хората с фобия изпитват непреодолима нужда да отклоняват всичко, което предизвиква безпокойството им.

Какво представлява фобията?

Ако фобията е към нещо, с което човек много рядко влиза в контакт, като например змии, неговият ежедневен живот няма да бъде засегнат. Някои сложни видове фобия, обаче, са невъзможни за избягване, като агорафобия (страх от напускане на дома или от пребиваване в открити пространства) или социална фобия (страх да бъдем сред група от хора).

Колко често срещани са фобиите?

В индустриалните общества фобиите са най-често срещаният вид тревожно разстройство. Те могат да засегнат хора от всяка възраст, пол и социално-икономически статус. Статистиката показва, че жените страдат по-често от фобии, отколкото мъжете.

Обикновените фобии често започват в ранна възраст – в детството и често изчезват от момента, в който човек достигне късна тийнейджърска възраст. Комплексните фобии обикновено започват по-късно през живота.

Следните симптоми са често срещани при повечето фобии:

  • Когато човек бъде изложен на източника на страха си, има усещане за неконтролируемо безпокойство
  • Усещането, че на всяка цена източникът на този страх трябва да се избягва
  • Тревогата е толкова непреодолима, че когато е изправен пред източника на страха, човекът не може да функционира правилно
  • Хората с фобии често признават, че страхове им са ирационални, неразумни и преувеличени, но въпреки това, те не могат да контролират чувствата си
  • Паника и силна тревожност, която може да включва изпотяване, задъхване, затруднено дишане, сърцебиене, треперене, горещи вълни или студени тръпки, болки и стягане в гръдния кош, пробождащи болки в стомаха, пресъхване на устата, обърканост и дезориентация, гадене, замаяност, главоболие
  • Чувство на тревожност, дори когато само се мисли за обекта на фобията
  • Децата могат да плачат, да станат много прилепнали за родителите си, да се опитват да се скрият зад краката на родителя или зад предмет или да получават гърчове
Scroll to Top