Депресия

Симптомите на депресия могат да доведат до някои драстични промени в живота на депресивните хора, отразявайки се неблагоприятно върху ежедневните им дейности и тяхното поведение. Често точно тези промени правят депресията по-тежка и пречат на депресирания човек да се почувства по-добре.

Например – липсата на мотивация или липсата на енергия може да доведе депресирания човек до прекратяване на активностите му, пренебрегване на ежедневните му задачи и отговорности и оставянето други хора да решават вместо него.

Началото на депресивното състояние може да се забележи по това, че човек става по-малко активен, не излиза често от къщи, избягва да прекарва времето си с приятели и престава да се занимава с любимите си дейности. Когато това се случи, той се оказва заключен в порочния кръг на депресията: Колкото повече намалява нивото на активност, толкова по-малко мотивиран и по-летаргичен става човек. Когато престане да прави нещата, които обича, той пропуска възможността да изпита приятни чувства и да има положителни преживявания. И тогава депресията може да се влоши.

По същия начин, когато човек започне да пренебрегва задачите и отговорностите на работното си място или у дома, списъкът с проблеми може да се увеличи значително. Той мисли за нещата, които трябва да свърши, но се чувства потиснат и може да се усети претоварен от купищата неща, които е занемарил. В резултат на това може да се почувства виновен или да мисли, че е неефективен или дори че се е провалил. Това също влошава депресията.

Един от начините да се повлияе положително на депресията е да се повиши активността, особено за положителни преживявания и да се прегледа отново листа със задачите и отговорностите, като се преразгледа начина, по който могат да бъдат завършени по реалистичен и постижим за човека начин. Повишеното ниво на активност би довело до няколко важни положителни ефекта:

  • Да се чувства по-добре
  • Да се чувства по-малко уморен
  • Да мисли по-ясно

Един от начините да се преодолее депресията е чрез употребата на антидепресанти. Резултатите от изследванията през последните години показват, че когнитивно-поведенческата терапия не отстъпва по ефективност на антидепресантите, като при това вероятността от рецидив е по-малка в сравнение с медикаментозното лечение.

Доказано добри резултати дава и терапията с есенциите на д-р Бах, която може да се съчетава с всеки друг тип терапия.

Scroll to Top