Tерапията с цветята на д-р Бах?

Това е лечебен метод, основан на 38 есенции от цветове на растения. Всяка от цветните есенции носи характеристиките на определен психологически тип с неговите мисли, чувства и поведение. Създадена е преди около 80 години от английския лекар д-р Едуард Бах – преуспяващ бактериолог и хомеопат, който напуска успешната си практика на доктор, за да създаде нова проста, достъпна и ефикасна лечебна система, която помага на човека да си възвърне умственото и емоционално равновесие.

Д-р Бах приема, че първопричината на всяко заболяване трябва да се търси на емоционално или психическо ниво, че в началото на болестта е загубата на радостта от живота.

Едуард Бах
Изцелението настъпва тогава, когато си я възвърнем радостта от живота, заедно с енергията, ентусиазма, желанието да правим любимите си неща, усмивката и чувството си за хумор.
Цветята на Д-р Бах

За кого е подходяща терапията на д-р Бах?

Този терапевтичен метод е подходящ за различни случаи на емоционални или психологически проблеми:

 • Стресови състояния
 • Депресия или отчаяние
 • Агресия и загуба на контрол
 • Генерализирана тревожност
 • Състояния на скръб при преживяна загуба
 • Следродилна депресия
 • Трудно приспособяване към нова ситуация
 • Хиперактивност и дефицит на вниманието при деца
 • Хронична умора
 • Негативни емоции при проблемни взаимоотношения
 • Проблеми със съня

За информация

Повече за терапията с капките на доктор Едуард Бах:

Хомеопатия

Хомеопатията е алтернативен терапевтичен метод, чийто създател е д-р Самуел Ханеман (1755 – 1843) – немски лекар, фармацевт, химик, човек с изключителен интелект и ерудиция. Идеите на хомеопатията идват още от древността, но заслугата за изграждането й като стройна система принадлежи на д-р Ханеман.

Хомеопатията е цялостен (холистичен) метод за подобряване на здравето. Тя разглежда човека цялостно – както на физическо, така и на емоционално и психическо ниво.  Хомеопатията (от гръцки език хомео – „подобен“ и патос – „страдание“) е метод за профилактика и подобряване на здравето чрез прилагане на доказани потенцирани хомеопатични лекарства, които се подбират индивидуално за всеки човек според закона на подобието „подобното лекува подобно“.

Основните хомеопатични лекарства са от минералното, растителното и животинското царство – многократно разредени водни разтвори на минерали, части от растения (корен, стебло, цвят) или животински субстанции (млека, секрети). Д-р Ханеман открива силата на силно разредените лекарства. Той установява, че многократното разреждане във вода с периодични сукусии (разтръсквания) на разтвора, дава възможност да се освободи есенцията на лекарството, която всъщност е основният „агент“, предизвикващ подобрение на състоянието при човека.

През последните 20 години хомеопатията добива все по-широка популярност в световен мащаб. Без претенции да се конкурира със съвременната западна медицина, хомеопатията има своите собствени успехи. На различни места в Европа и Америка са създадени професионални хомеопатични академии – Великобритания, Гърция, Индия, САЩ. В България „Сдружение хомеопатично общество“ и Център за здраве и образование „Едикта“ провеждат обучения по класическа хомеопатия. Световно известни хомеопати като Джереми Шер, д-р Фарук Мастер, д-р Раджан Шанкаран, д-р Аджит Кулкарни и Тон Янсен често провеждат семинари в България. На о-в Алонисос в Гърция се намира една от най-значимите хомеопатични школи – Академията по класическа хомеопатия на Георгос Витулкас. 

Кралското семейство на Великобритания храни дългогодишна любов към хомеопатията, което дава основания на някои автори да наричат хомеопатията „Кралската медицина“. Кралската Лондонска Хомеопатична Болница, която носи името на кралица Елизабет II, се ползва от активната подкрепа на принц Чарлз.

Повече информация за хомеопатията може да разберете от няколко източника, който ви препоръчвам:

Източник 1     Източник 2     Източник 3