Семейни и Бизнес констелации

Терапевтичният метод Семейни констелации е въведен от германския психотерапевт Берт Хелингер. Докато живее в Южна Африка, Хелингер наблядава племенните традиции на племето Зулу – все още верни на естествените връзки в едно здраво семейство.

Основани върху Системния подход, Семейните констелации разглеждат семейството като система с три основни принципа на функциониране:

Принадлежност: Всеки човек, влязъл в семейната система (роден в семейството, осиновен или влязъл като партньор на член от семейството) има право да принадлежи към тази семейна система. Когато някой поради някакви причини е бил „изключен“от семейството (например поради това, че е имал неприемливо поведение), някой друг от следващите поколения несъзнателно поема неговата съдба. Това е един от механизмите на възникване на така наречените „заплитания от любов“.

Ред: Редът, по който членовете на семейството влизат в него, е важен за Семейния модел. Родителите са били първи, те са „големите“, децата се появяват по-късно – те са „малките“. В една партньорска двойка двамата партньори са равнопоставени.

Баланс: Той се отнася до даването и получаването между членовете на едно семейство. Балансът в партньорските връзки е налице, когато всеки от партньорите дава и всеки получава. В отношенията между родители и деца родителите дават, а децата получават